Μην πυροβολείτε την ιστορία

                          Γράφει ο Δημήτρης Χρ. Βλαχοπάνος

Η επίσκεψη ενός πρέσβη συνιστά από μόνη της σημαντικό γεγονός για την τοπική κοινωνία. Δυστυχώς, όμως, ή δεν καταλαβαίνουμε τη σημασία αυτού του γεγονότος ή μας έχει φάει η μιζέρια μας και στριφογυρίζουμε στα ίδια και τα ίδια χωρίς να νοιαζόμαστε γενικώς για τίποτε!

Τη Δευτέρα, λοιπόν, 11 Απρίλη, ο Πρέσβης της Γερμανίας κ. Dr. Roland Wegener, συνοδευόμενος από τη Γερμανίδα Πρόξενο στην Ήπειρο κ. Lohr Kerstin, επισκέφτηκε το Κομμένο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος «Να ζεις τη Δημοκρατία στην Ευρώπη – προώθηση και ανάπτυξη καινούργιων κινήτρων εκμάθησης και μελλοντικών προοπτικών για νεαρά άτομα κλπ.». Η ενότητα 4 του προγράμματος έχει ως κύριο αντικείμενο τη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου του νεκροταφείου Κομμένου στην είσοδο του χωριού, πάνω σε σχέδιο που επεξεργάστηκε ο Γερμανός αρχιτεχνίτης κατασκευαστής κήπων κ. Ηans Hitzler. Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από γερμανικούς πόρους, πρόκειται να αναλάβει ομάδα δεκαπέντε περίπου μαθητών Γερμανικής Σχολής, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν για δεκαπέντε μέρες το μήνα Μάη στην περιοχή. Δυστυχώς οι οικοδεσπότες δε θεώρησαν αναγκαίο να γνωστοποιήσουν τόσο την επίσκεψη όσο και το περιεχόμενό της. Τον πρέσβη και την πρόξενο υποδέχτηκε όχι στην έδρα του δήμου ο δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, στον οποίο στριμώχτηκε το Κομμένο κακήν κακώς, αλλά ο αντιδήμαρχος Κοσμάς Βούλγαρης στο Νεοχώρι. Ας σημειωθεί, βέβαια, πως ιστορική έδρα του δήμου είναι το Κομμένο.

Το Νεοχώρι δεν είναι παρά ένα απλό τοπικό διαμέρισμα του δήμου Νικόλαος Σκουφάς, ο οποίος έχει έδρα του το Πέτα. Βέβαια το δημαρχείο του πρώην δήμου Αράχθου είναι πιο γκλαμουράτο απ’ το ταπεινό και πτωχικό γραφείο της πρώην μαρτυρικής κοινότητας Κομμένου. Και κρίθηκε, προφανώς, πρέπον να καμαρώσουν οι φιλοξενούμενοι κι ένα σύγχρονο και ακριβό δημοτικό κτίριο, για να ψιθυρίσουν ανάμεσα στα δόντια τους «να πού πετάνε τα δανεικά χρήματά τους οι Έλληνες». Και, αντί να υποδεχτούν την αντιπροσωπεία οι κάτοικοι του Κομμένου στο μαρτυρικό τους τόπο, την υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος Νεοχωρίου στο πολυτελές γραφείο του στο διπλανό χωριό. Αλλά το ζήτημα δε βρίσκεται ασφαλώς σ’ αυτή τη λεπτομέρεια. Ούτε και στο γεγονός ότι διαχειριζόμαστε τέτοιου είδους επισκέψεις και συνεργασίες με τόσο επαρχιωτισμό και τόση άγνοια. Το ζήτημα βρίσκεται αλλού: στην τύχη που περιμένει την ιστορία – και την παράδοση – των τοπικών κοινωνιών μέσα σ’ αυτή τη δραματική καρικατούρα του «Καλλικράτη». Δεν είναι πλέον το Κομμένο αυτό που ήταν. Και δεν είναι αυτό που θέλουμε. Την τύχη του και την ιστορία του δεν την έχουν πλέον στα χέρια τους οι κάτοικοί του. Περνάμε σε μια νέα φάση που σβήνει τη μνήμη ρίχνοντας πίσσα και σίδερα πάνω απ’ τις τρυφερές μορφές των θυμάτων του τραγικού ολοκαυτώματος.

Είναι βέβαιο πως οι παράγοντες που δε θεώρησαν άξια λόγου την επίσκεψη του Γερμανού πρέσβη στο Κομμένο, δεν το ’καναν από κακή πρόθεση και υπηρετώντας κάποιες πονηρές σκοπιμότητες. Ούτε θέλουν να βλάψουν, αλήθεια, το Κομμένο και να υποβαθμίσουν την έκταση και το μέγεθος της θυσίας του. Θύματα της γνωστής και τετριμμένης μιζέριας είναι. Αυτής που δε μας αφήνει καμιά φορά να ξεχωρίσουμε και να αξιολογήσουμε τα πράγματα και τα γεγονότα. Αυτής που μας καθηλώνει στην απραξία μας και μας θηλάζει με το υπνωτικό της αδράνειας και της αφασίας, κάνοντάς μας καμιά φορά να δυσανασχετούμε και να το δηλώνουμε ψιθυρίζοντας κάπως έτσι: σιγά τα λάχανα! και τι έγινε; χαρά στο πράμα που ήρθε στο Κομμένο και στην Άρτα ο Γερμανός πρέσβης…

Υ.Γ. Την άκομψη αυτή ενέργεια των παραγόντων του δήμου Νικολάου Σκουφά κατήγγειλε στο δημοτικό συμβούλιο ο τοπικός σύμβουλος της μειοψηφίας Κομμένου Ηλίας Λάμπρης, σημειώνοντας τα εξής: «Ο Πρέσβης εκδήλωσε την επιθυμία να επισκεφθεί το Μαρτυρικό Κομμένο που είναι και ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. Καταγγέλλω την απαράδεκτη συμμετοχή του προέδρου του Τ. Σ. Κομμένου Δημ. Δήμου του τοπ. σύμβουλου Κώστα Αντωνίου και του δημ. Συμβούλου Γιώργου Παππά στην υποδοχή και συνάντηση με το πρέσβη στο Τ. Δ. Νεοχωρίου. Δεν είχαν την στοιχειώδη ευαισθησία να αντιδράσουν.

Θεωρώ θετική την στάση των πρώην προέδρων του Γιώργου Παππά και Χρήστου Κοσμά. Το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ του ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΥ ΚΟΜΜΕΝΟΥ είναι ίσως η πιο τραγική σελίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι αδικαίωτο και υπάρχουν επιζώντες ακόμα. Είναι απαίτηση, καθήκον και υποχρέωση ο σεβασμός του Ολοκαυτώματος του Κομμένου».

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Ταχυδρόμος», Τετάρτη 4 Μαΐου 2011)

Advertisements