Την Κυριακή, 8 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Άρτα στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ ημερίδα με θέμα: «Πολυδύναμες καλλιέργειες, η περίπτωση του Ιπποφαούς». Την ημερίδα διοργάνωσε το ΤΕΙ Ηπείρου (Σχολή Γεωπονίας) και η Ομάδα Πρωτοβουλίας για το Ιπποφαές σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας και χαρακτηρίστηκε από πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για τη βιολογική και βιοδυναμική καλλιέργεια του φυτού και για τις προοπτικές του προϊόντος και τον τρόπο διάθεσης.
Ομιλητές ήταν ο Βίκας Κώστας, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πολυδύναμων Φυτών Δυτικής Μακεδονίας και ο Τράντης Χρήστος, Πρόεδρος Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τον συντονισμό στην εκδήλωση είχαν ο Γεώργιος Μάνος και ο Ιωάννης Σπύρου. Την ημερίδα παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ο αντιδήμαρχος Φώτης Γεωργίου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θωμάς Τσιρογιάννης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρταίων Βασίλης Γέμος.
Στην κατηγορία των super foods
Όπως τονίστηκε στην ημερίδα, η καλλιέργεια του ιπποφούς είναι μια πρόταση με προοπτική. Το ιπποφαές συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των «υπερτροφών» (super foods), μερικές από τις οποίες είναι: η σπιρουλίνα, η αλόη, η γύρη, το τζίνσενγκ, το κερί του ζαχαροκάλαμου, η χλωρέλα, το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου. Σύμφωνα με ρώσους και κινέζους επιστήμονες, το ιπποφαές περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες και έναν μοναδικό συνδυασμό αντιοξειδοτικών συστατικών που δρουν προληπτικά κατά της γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.
Ερωτηματολόγιο
Στο φάκελο που διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες με το υλικό της ημερίδας εμπεριέχεται και ερωτηματολόγιο το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και την προοπτική καλλιέργειας πολυδύναμων φυτών.
Γ. Σπύρου: «Μιλάμε για μια επανάσταση»
Επαναστατική χαρακτήρισε την καλλιέργεια του Ιπποφαούς ο Γιάννης Σπύρου εκπρόσωπος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Άρτας ο οποίος δήλωσε:  «Για το Ιπποφαές έχει προκληθεί το ενδιαφέρον και απ’ το Διαδίκτυο, από τη βιβλιογραφία, απ’ τις καθημερινές δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και κάποια ομάδα ανθρώπων το προχώρησε. Επισκεφθήκαμε την Κοζάνη πριν μήνες που κάνανε τον πρώτο Συνεταιρισμό κι εκεί είδαμε ότι έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Αυτοί είναι και οι λόγοι που καλέσαμε αυτούς τους διακεκριμένους ανθρώπους που ήρθαν εδώ αφιλοκερδώς να μας βοηθήσουν να στήσουμε κι εμείς κάτι παρόμοιο».
Ο κ. Σπύρου δεν έκρυψε την ικανοποίησή του από την ανταπόκριση που υπήρξε από πλευράς των ενδιαφερομένων στην εκδήλωση η οποία ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Όσο για την καλλιέργεια είπε: «Στην πορεία η Ομάδα βρέθηκε με το ΤΕΙ το οποίο βοήθησε στο να φυτέψει 1,5 με 2 στρέμματα μια συγκεκριμένη ποικιλία και θα είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Σε λίγο αν προχωρήσουμε και στήσουμε την Ομάδα Παραγωγών θα μπορούμε να επισκεπτόμαστε το ΤΕΙ με εξειδικευμένους πλέον Καθηγητές σιγά-σιγά. Θα μπει στην παραγωγή και θα έχουμε και εμείς μια πρώτη βοήθεια από ένα κρατικό ίδρυμα».
Σε ερώτηση εάν η καλλιέργεια του Ιπποφαούς θα μπορούσε να αποτελέσει μία εναλλακτική καλλιέργεια για τους αγρότες της περιοχής ο κ. Σπύρου είπε: «Μιλάμε για μια επανάσταση. Αυτό τα λέει όλα. Τώρα αν δούμε την Άρτα που τα εσπεριδοειδή έχουν σβήσει πλέον καταλαβαίνετε για τι μιλάμε. Όπως παλιότερα πριν 50-60 χρόνια ο ένας φύτευε δίπλα στον άλλον γιατί είδε το πορτοκάλι και είχε κέρδος αυτό θα συμβεί κι εδώ. Απλώς όμως πρέπει να μπει με πρόγραμμα. Εδώ δεν είναι να ακολουθήσουμε την παλιά λογική το καλλιεργούμε και περιμένουμε τον έμπορα. Το καλλιεργούμε και το διαθέτουμε στην αγορά μόνοι μας. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο γεγονός ότι πρέπει να το τυποποιήσουμε και να το αξιοποιήσουμε εμείς. Να ‘χουμε προστιθέμενη αξία ώστε να αξίζει στον κόπο. Και δεν είναι ανάγκη να είσαι γεωργός για να τα μάθεις. Τα μαθαίνεις σήμερα που η τεχνογνωσία είναι εύκολη».
Απ’ την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου
Ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε στη θρεπτική αξία του Ιπποφαούς η οποία είναι πολύ μεγάλη αλλά και στη θέση που έχει σήμερα το προϊόν στην αγορά λέγοντας: «Το όνομά του βγαίνει απ’ την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έτρωγαν τα κουρασμένα άλογα και το τρίχωμά τους έλαμπε σε μικρό χρονικό διάστημα. Από κει άρχισαν να το παρατηρούν γιατί έκανε εντύπωση. Ανήκει στη διατροφή που τα στάνταρ είναι πολύ υψηλά. Είναι ένα φυτό θαυματουργό. Στην αγορά κυκλοφορεί στα φαρμακεία σαν κάψουλα, κυκλοφορεί σε χυμό, το λάδι το οποίο είναι πανάκριβο, ξεπερνάει το λίτρο τα 150 ευρώ για τη φαρμακευτική και τα καλλυντικά».Το φυτό επίσης αντέχει σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (παγετό) αφού όπως είπε ο κ. Σπύρου, αντέχει σε θερμοκρασία 40 βαθμούς πάνω και 40 βαθμούς κάτω απ’ το μηδέν.
Η πρώτη εκατοντάδα
Όσο για τις επόμενες κινήσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας ο κ. Σπύρου ανέφερε: «Έχουμε καταγράψει αυτούς που έδειξαν ενδιαφέρον. Εάν δούμε ότι συνεχίζεται το ενδιαφέρον θα γίνει μια πρόσκληση για μια επόμενη συνάντηση και από κει θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Το μήνυμα είναι πρέπει να προσπαθήσουν οι άνθρωποι αυτοί που ενδιαφέρονται να μάθουν πολλά πράγματα. Δεν είναι τίποτα τυχαίο. Οι ενδιαφερόμενοι ήδη ξεπεράσαμε τους εκατό. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Στην Κοζάνη όταν είχαμε πάει εμείς τότε στην αίθουσα δεν ήταν πάνω από πενήντα άτομα σε μια γενική συνέλευση. Σε επόμενες συναντήσεις που κάναμε ξεπεράσανε τους χίλιους. Δεν μπορούσαν να χωρέσουν. Αυτό λέει πάρα πολλά».

Πειραματική καλλιέργεια στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ
Το ΤΕΙ Ηπείρου έχει προχωρήσει σε πειραματική καλλιέργεια του Ιπποφαούς, σε έκταση περίπου 2 στρεμμάτων στις εγκαταστάσεις του τμήματος Φυτικής Παραγωγής.
-Ο καθηγητής του τμήματος Γιώργος Μάνος δήλωσε: «Η προσπάθεια ξεκίνησε από μία ομάδα πρωτοβουλίας η οποία είχε ενδιαφερθεί για το Ιπποφαές. Ήρθαν σε επαφή μαζί μας δηλαδή με το Ίδρυμά μας και βλέπαμε την αγωνία η οποία ήταν έκδηλη σε όλο τον κόσμο με δεδομένο ότι ξέρουμε πως στην περιοχή μας τα προβλήματα στο γεωργικό τομέα είναι τεράστια. Συνεχώς αυξάνονται.
Αυτή τη στιγμή όλοι ξέρουμε ότι τα πορτοκάλια δεν μπορούν να διατεθούν, οι άλλες οι καλλιέργειες έχουν φθίνουσα πορεία ή σταματάν τελείως και έτσι προσπάθησε το τμήμα μας και ιδιαίτερα μαζί με τον συνάδελφο τον κ. Ξυλογιάννη πήραμε την πρωτοβουλία και με την ομάδα αυτή να ξεκινήσουμε λίγο να ψάξουμε το αν μπορεί να μπει κάποια άλλη εναλλακτική καλλιέργεια. Ήδη στο ΤΕΙ έχουμε εγκαταστήσει 1,5 στρέμμα πειραματικής καλλιέργεια Ιπποφαούς με τρεις ποικιλίες και ελπίζουμε πάνω σ’ αυτά να γίνουν διάφοροι πειραματισμοί για να ξέρουμε την όλη διαδικασία της καλλιέργειας με σωστό τρόπο και αν τυχόν υπάρχουν προβλήματα να μπορούμε από κει να δίνουμε τις λύσεις. Επιπροσθέτως έγινε και αυτή η εκδήλωση που πιστεύω ότι είχε αρκετή επιτυχία και μεγάλη προσέλευση και το κυριότερο απ’ όλα οι εισηγητές ήταν αρκετά περιεκτικοί και πιστεύω ότι θ’ ακολουθήσει μια μεγάλη συζήτηση με δεδομένο το ενδιαφέρον που βλέπουμε στον κόσμο που παραβρίσκεται στην εκδήλωση αυτή».
Γ. Μάνος: «Λύση για τους αγρότες»
Ο κ. Μάνος πιστεύει ότι η καλλιέργεια του Ιπποφαούς μπορεί ν’ αποτελέσει μια λύση για τους αγρότες της περιοχής μας με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακές καλλιέργειες. «Θέλω να πιστεύω σαν Ηπειρώτης ότι θα δοθεί μία ευκαιρία στους αγρότες μας να ξεκινήσουν κάτι καινούργιο και ίσως να είναι μία μικρή λύση στα πολλά προβλήματα που έχουν αυτή τη στιγμή» ανέφερε.
Χρ. Τράντης: «Πηγή εσόδων των παραγωγών»
Η δημιουργία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλλιέργειας Πολυδύναμων Φυτών Δυτικής Μακεδονίας με σκοπό την καλλιέργεια του Ιπποφαούς σε πρώτη φάση και την καλλιέργεια και άλλων πολυδύναμων φυτών στη συνέχεια αποτελεί το ξεκίνημα μιας σημαντικής αναπτυξιακής πρωτοβουλίας η οποία δεν περιορίζεται απλώς στην καλλιέργεια και τη διάθεση των καρπών στην αγορά ανέφερε ο πρόεδρος του Ι.Π.Α. κ. Τράντης.
Πρόκειται, είπε για μία προσπάθεια αλλαγής, αφενός, της υφιστάμενης νοοτροπίας των επιδοτήσεων και αφετέρου την καλλιέργεια επιχειρηματικής συνείδησης με σκοπό τη συμμετοχή των καλλιεργητών στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας που είναι η μεταποίηση του προϊόντος και η διάθεσή του με ετικέτα στην αγορά. Πράγματα οπωσδήποτε δύσκολα για τους αγρότες οι οποίοι συνηθισμένοι σε άλλες πρακτικές ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να επιχειρήσουν σε τέτοιο επίπεδο. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός δημιουργήθηκε για να ενταχθεί στο μητρώο των Ομάδων Παραγωγών ώστε να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που υπάρχουν αλλά και να αποτελέσει ισχυρή ομάδα η οποία θα προβεί στην παραγωγή μεταποιημένων προϊόντων τα οποία θα διαθέσει στην αγορά.
«Το Ιπποφαές είναι ένα πολυδύναμο φυτό το οποίο μπορεί να αποτελέσει βασική πηγή εσόδων των παραγωγών αλλά ως ομάδα και μόνο ως ομάδα. Καλλιέργεια του φυτού από μεμονωμένους καλλιεργητές μάλλον αποτυχημένη θα αποδειχθεί παρά επικερδής, αφού θα είναι πολύ δύσκολη η απορρόφηση των καρπών του από την αγορά» τόνισε ο κ. Τράντης.

Πηγή: Ηχώ της Άρτας

Advertisements