Και από το κανάλι της Βουλής δόθηκε η δυνατότητα στον κόσμο να βγάλει συμπεράσματα για το τι έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στη συζήτηση του Σοφοκλή Πιλάβιου με τους βουλευτές.

Εκτός των άλλων, είναι χαρακτηριστικό το κομμάτι που ο νομικός σύμβουλος της Ε.Π.Ο. λέει την ατάκα του… «μήπως θέλοντας να βοηθήσουμε κάποια ομάδα, βλάψουμε κάποιες άλλες ομάδες. Αυτό, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη». Σε εκείνο το σημείο είναι σε εξέλιξη ο διάλογος του Κουρίδη με βουλευτές αλλά και με την πρόεδρο της Επιτροπής, κ.Χρύσα Αράπογλου. Το απόσπασμα είναι ενδεκτικό:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΔΗΣ (Νομικός Σύμβουλος της ΕΠΟ): Κυρία Πρόεδρε, με μεγάλο σεβασμό, θέλω να σας πω κάποια πράγματα τα οποία ίσως να μην είναι γνωστά σε σας, και τα οποία αντιμετωπίζουμε πολλές φορές στις ρυθμίσεις που κάνουμε για το ποδόσφαιρο. Δεν έχει καμία σχέση το αυτοδιοικήτητο, ξεκάθαρα το λέμε, με την αδειοδότηση των ομάδων. Το έγγραφο λέει, ότι «αυτό το πρόγραμμα της αδειοδότησης είναι δικό μου». Δηλαδή, UEFFA project. Δεν μπορεί κανένας άλλος να το ακουμπήσει. Μόνο αυτός που θέλω εγώ. Και πιστοποιεί ορισμένους ανθρώπους και ορισμένα τμήματα σε κάθε χώρα, που κάνουν τον έλεγχο αυτό. Τώρα, λέτε εσείς να πάρουμε ενός ιδιώτη το πρόγραμμα και να το χρησιμοποιήσουμε. Όμως, η UEFA λέει ότι «δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμά μου». Κάντε όποιον έλεγχο θέλετε, όσους ελέγχους θέλετε, αλλά με το πρόγραμμά μου, όχι. Οι φάκελοι αυτοί της αδειοδότησης είναι UEFA License in System. Τελειωμένο. Δεν μπορεί να το ακουμπήσει άλλος, και είναι ιδιώτες. Μα, λέτε το φάκελο της UEFA να πάρετε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ποιας UEFA; Των ομάδων.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Είναι φάκελος της UEFA, είναι ομάδων της UEFA είναι.

ΣΑΒΒΑΣ ΕΜΙΝΙΔΗΣ: Κρύβεστε πάντα πίσω από την UEFA. Και είπατε «ιδιώτες». Η Ελληνική Βουλή την χαρακτηρίζεται «ιδιώτη»; Την Ελληνική Βουλή;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Όχι, την UEFA χαρακτηρίζω «ιδιώτη» κύριε βουλευτά.

ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Παρακαλώ τον κ. Κουρίδη να ολοκληρώσει.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Ό,τι αφορά την βία….

ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Πριν φτάσουμε στην βία, για το συγκεκριμένο, γιατί έχουμε την κοινή λογική εδώ μέσα. Τι γίνεται στην A’ Εθνική και τι γίνεται στη Β’ Εθνική;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Θα πρέπει να σκεφτούμε με την πρόταση που θα καταλήξουμε, και με το σχήμα στο οποίο θα καταλήξουμε μήπως θέλοντας να βοηθήσουμε κάποια ομάδα, βλάψουμε κάποιες άλλες ομάδες. Αυτό, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

(Εκτός μικροφώνου, διάφοροι Βουλευτές) κάποια γέλια

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Μην γελάτε. Ποια διαφάνεια; Διαφάνεια σε σύστημα της UEFA; Το κράτος και η Βουλή, κύριοι, έχει δύο δρόμους για να ελέγξει τις ΠΑΕ και να τις κάνει «φύλλο και φτερό». Το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αθλητισμού. Και οι ΠΑΕ οι ποδοσφαιρικές, ελέγχονται από δύο Υπουργεία. Είναι οι μοναδικές ανώνυμες εταιρείες που ελέγχονται από δύο υπουργεία.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Βοήθησε ποτέ το κράτος μέσω αυτών των διαδικασιών …

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Δίνει η Επιτροπή Αδειοδότησης, η κρατική, κάθε χρόνο σε οποιονδήποτε άδεια να παίζει. Τα ξέρετε; Οι δημοσιογράφοι τα ξέρουν. Δίνει άδειες και υπάρχει και μια παροιμία παλιά που λέει ότι: «Δώσε άδειο φάκελο και θα πάρεις άδεια».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Σε ποιον δίδεται στην Επιτροπή τη δική σας;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Όχι. Στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Την ξέρετε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Με όλον τον σεβασμό που έχω, είπατε την ατάκα της βραδιάς και την αλήθεια της βραδιάς: «Κινδυνεύουμε εάν κοιτάξουμε αυτό που ζητάει ΗΡΑΚΛΗΣ, να κάνουμε κακό σε άλλες ομάδες».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Εγώ το λέω, ναι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Κατάλαβα τι λέτε, πάρετε την λοιπόν την ευθύνη αυτή, να αποφασίζεται εάν θέλετε ή όχι.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Να κινδυνεύσουν οι άλλες ομάδες.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Όχι, εάν θέλετε αυτό που λέτε ελληνικό ποδόσφαιρο να γίνει διαφορετικό.

ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Συγγνώμη, αν εσείς είσαστε σίγουροι για τη δουλειά που κάνετε, γιατί θα κινδυνεύσουν οι άλλες ομάδες;

ΣΑΒΒΑΣ ΕΜΙΝΙΔΗΣ: Αυτό δεν είναι ούτε διαφάνεια, ούτε ισονομία.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Να το ξεκαθαρίσω πάλι. Μπορείτε να πάρετε μιας επιχείρησης ένα πρόγραμμα, και να πείτε θέλω να το ελέγξω; Μόνο μέσω των αρμοδίων οργάνων.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Ωραία, μέσω των αρμοδίων οργάνων.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Μα, σας λέω, Υπουργείο Εμπορίου και Αθλητισμού.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Μάλιστα. Να στείλουμε, λοιπόν, Επιτροπή που να είναι από το Υπουργείο Εμπορίου και από το Υπουργείο Αθλητισμού σε εσάς, να κάνουν τον έλεγχο;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Στις ΠΑΕ να κάνει έλεγχο. Σε όλες τις ΠΑΕ να κάνει έλεγχο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Όχι στις ΠΑΕ να κάνει τον έλεγχο. Σε αυτά τα θέματα που ζητάμε απόψε.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Μα αυτά, είναι «άλλου παπά Ευαγγέλιο».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Μάλιστα, είναι «άλλου παπά… ».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Θέλετε να λέω αυτά που ισχύουν ή θέλετε να λέω αρεστά πράγματα;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Δεν είναι, όμως, ωραίο σας λέω σε τέτοια εποχή που η Ελλάδα τραβάει, αυτό που τραβά, να λέμε εμείς ότι σε αυτό το θέμα δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Συμφωνώ, και είμαι υπέρτερος. Και εγώ όταν πηγαίνω στο εξωτερικό και βλέπουν κάποιους ελληνικούς νόμους, και εγώ ντρέπομαι. Και εγώ ντρέπομαι!

ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Κύριε Κουρίδη, μπορείτε να μας πείτε, γιατί έχει επαναληφθεί πάρα πολλές φορές μέσα στην αίθουσα, εφόσον είσαστε τόσο σίγουροι για της αδειοδοτήσεις και την εκτίμηση των φακέλων, γιατί φοβάστε ότι ένας έλεγχος…

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Να το επαναλάβω, γιατί μάλλον δεν το καταλάβατε. Δεν είναι δικιά μας δουλειά είναι άλλο πράγμα

ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Άλλο σας ρωτάω. Είπατε πολλές φορές, ότι εάν γίνει ένας τέτοιος έλεγχος τότε μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεων, και να υπάρχουν προβλήματα σε άλλες ομάδες.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Όχι, δεν είπα αυτό. Είπα, εάν δώσουμε τους φακέλους, που σημαίνει κατάργηση της εμπιστευτικότητας και της εχεμύθειας, ίσως «την πληρώσουμε» όλοι μαζί, σαν ποδόσφαιρο. Αυτό είπα. Εσείς, εγγυάστε ότι δεν θα «την πληρώσει» ο ΠΑΟΚ ή ο Ολυμπιακός;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Εμένα δεν με ενδιαφέρει. Εμένα με ενδιαφέρει εάν πρέπει να «την πληρώσουν» όλοι, να «την πληρώσουν» όλοι. Αν πρέπει να «την πληρώσει» ο ΗΡΑΚΛΗΣ, «να την πληρώσει» ο ΗΡΑΚΛΗΣ. Εάν πρέπει να «την πληρώσει» ο ΑΠΟΛΛΩΝ Ζαγκλιβερίου, να «την πληρώσει» ο ΑΠΟΛΛΩΝ Ζακγκλιβερίου. Όποιος πρέπει να «την πληρώσει», «να πληρώσει». Δεν έχει σημασία πώς λέγεται.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Όταν λέτε ότι θα «την πληρώσουν», εννοείτε, επειδή καταστρατηγήθηκε η βασική αρχή. Αυτό εννοείτε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, αναλάβετε την ευθύνη εάν θέλουν να «την πληρώσουν» όλοι ή αν θέλετε να «την πληρώσει» μόνο ο ΗΡΑΚΛΗΣ. Να το μεταφέρετε στην Λίγκα, στην ΕΠΟ και στην γενική σας συνέλευση.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Θα πρότεινα κάτι άλλο. Ο οιοσδήποτε να έρθει, χωρίς να ξέρει κανείς τίποτα να τα ελέγξετε. Αλλά να μην ξέρει κανένας τίποτα. Για να μην καταστρέψουν τις ομάδες μας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Καταλάβαμε, καταλάβαμε.

ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ… διακομματική επιτροπή.

ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Κουρίδη, να συνοψίσουμε. Άρα, δέχεστε την πρόταση και να την μεταφέρετε.

Το λόγο έχει ο κ. Πιλάβιος.

ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΠΙΛΑΒΙΟΣ (Πρόεδρος της ΕΠΟ): Βεβαίως, θα τη μεταφέρω την πρόταση, σε μια βδομάδα.

-Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι -μεταξύ άλλων και- μέσω του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τα πρακτικά της συζήτησης δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, είναι άλλωστε από αυτούς που από την πρώτη στιγμή έδειξαν ότι θέλουν τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.

ΠΗΓΗ: http://bluearena.gr/

Advertisements