«Λίγο πριν τα σύννεφα» στην Αθήνα

Πέμπτη, 26 Μάιος 2011 12:36 Βιβλίο
E-mail Εκτύπωση PDF

ligo-prin-ta-synnefa-parousiash2Σε μια ζεστή φιλική ατμόσφαιρα, που πλαισιώθηκε από πολλούς φίλους και γνωστούς ανθρώπους του τόπου μας, έγινε τη Δευτέρα 9 Μαΐου στο καφέ Φλοράλ των Εξαρχείων η παρουσίαση του μυθιστορήματος «Λίγο πριν τα σύννεφα», που έγραψε ο Δημήτρης Βλαχοπάνος και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Εμπειρία Εκδοτική».

Για το βιβλίο και το Δημήτρη Βλαχοπάνο μίλησαν η Αρτινή συγγραφέας Βάντα Κουτσοκώστα, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Σταματόπουλος και ο συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός Κερασία Σαμαρά. Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο υπεύθυνος εκδόσεων και επιμελητής του βιβλίου Στέλιος Κανάκης.

Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν τόσο στην ερωτική όσο και στην πολιτική διάσταση της αφήγησης, τονίζοντας πως ο συγγραφέας διεισδύει στην ψυχογραφία των ανθρώπων της μεταπολίτευσης και βγάζει στην επιφάνεια το μήνυμα μιας εποχής, που συμπυκνώνεται στην ενότητα «έρωτας και πολιτική» ή «έρωτας και επανάσταση». Η Βάντα Κουτσοκώστα αναφέρθηκε όχι μόνος τη συγγραφική δραστηριότητα και την αρθρογραφία του Δ. Βλαχοπάνου, αλλά και στη δράση του και την αγωνία του συνολικότερα για τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου και της πατρίδας. «Δεν τη μαθαίνεις εσύ τη ζωή, σε μαθαίνει αυτή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σταματόπουλος, δίνοντας το στίγμα της ιστορίας που περιγράφεται στο βιβλίο και εστιάζοντας ταυτόχρονα στη βασική του πρόταση: αγάπα την αναγκαιότητα. Γιατί θα πρέπει να τολμήσει κανείς. Κι ας είναι βέβαιο πως θα καεί.

ligo-prin-ta-synnefa-parousiashΟ Δ. Βλαχοπάνος με το βιβλίο του «Λίγο πριν τα σύννεφα» εξιστορεί και εικονογραφεί όλη τη μεταπολίτευση του σύμπαντος μικρόκοσμού μας, τόνισε ο Δημήτρης Παπαχρήστος. Ο Δ. Βλαχοπάνος, σημείωσε, ορμώμενος από το Κομμένο Άρτας, έχει δεθεί πάνω στο γεφύρι που ενώνει το ποτάμι. Δεν αφήνει τίποτε απέξω από τα τρέχοντα και διατρέχοντα της κοινωνικής ζωής, αλλά και από τα ιστορικά και πολιτικοκοινωνικά γεγονότα και εξελίξεις που συνέβησαν και συμβαίνουν στον κόσμο, στην περιοχή μας και στη χώρα μας.

Τρυφερή και ανθρώπινη η ηθοποιός Κερασία Σαμαρά απέδωσε διαβάζοντας με τη βαθιά εκφραστικότητα που τη διακρίνει τους χαρακτήρες και τη στάση ζωής των ηρώων του βιβλίου.

Παρόντες την εκδήλωση ο Αναστάσιος Στέφος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων μαζί με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, ο πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων Κώστας Μαργώνης, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών Αντώνης Κοντός, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Σελλαδιτών Γιάννης Σεργιάννης, η πρόεδρος της αδελφότητας Βουργαρελιωτών Λουκία Αντωνίου, ο ποιητής Νίκος Ρίγγας, οι συγγραφείς Βαγγέλης Κούτας, Μάνθος Σκαργιώτης, Σωτήρης Δημητρίου, Μιχάλης Σπέγγος, Σωκράτης Βασιλείου, Χρήστος Γκόντζιος, οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Αρτινός και Ανδρέας Ρίζος, η Αρτινή φιλόλογος Μαρία Ραβανού, φίλοι από το Κομμένο και τη Νεράιδα, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων κλπ.